Yeni Liselilere Altın 5 Öğüt - Lise Hakkında Tüm Detaylar..


Bu yazımız LGS sınavına giren başarılı veya başarısız (sadece lgs dahilinde başarınız değerlendiriliyor unutmayınız ki sınav kimi kimden ayırıyor şüpheliyiz) olsun tüm öğrenciler için yazılmıştır. Sonuçların da açıklanması üzerine herkesin kafasında acaba lise-ortaokul arasında ne gibi farklar var gibi sorular Google'da aratılmaya başlandı. Bu yazımızda sizlere lise hakkında bilgiler vereceğiz ve 5 altın öğütle de yazımızı sonlandıracağız. Yazımızı sonuna kadar okuduktan sonra eğer sormak istediğiniz bir soru olursa yorum olarak sorabilirsiniz cevaplamaktan onur duyarız..

Sınava Hazırlıkta Çözemediğin Soruları 7/24 Çözdür! (20TL Hediye) adlı yaızmızı okuduz mu?

İlk olarak söylemem gerek ki ortaokuldan daha zor. Bu bir klişe gibi gelmiş olabilir ancak gerçekten ortaokuldaki gibi sınava son gün çalışarak 90-100 alamazsınız. Son gün çalışan biri derste de biraz kulak verdiyse alacağı not 45-70 arasındadır. Sınavlarda genellikle kelebek sistemi oluyor yani herkes başka sınıflarda giriyor. Sınıftaki birinden kopya çekerim diye düşünüyorsanız işiniz biraz zor. Ancak gitceğiniz liseye bağlı tabii ki kelebek olmayabilir. Ancak öğretmenler kopya konusunda daha katı oluyor ve çekmenizi önermiyoruz çünkü kopya çekerek yüksek notlar alırsınız ancak YKS'de duvara toslarsınız.

Diğer bir konu olarak öğretmenlerden bahsedeyim. En iyi okul da olsa ki neye göre en iyi bunu da tam olarak değerlendiremeyiz. Her okulda illa ki ders anlatmaktan aciz ve öğrencilerden nefret eden sadece maaş için okula gelen hocalar olacaktır. Ancak bunların yanında sizlere gerçekten eğitim-öğretim adına çok şey katacak ve sizlerle arkadaş gibi olacak öğretmenler de sayı bakımından çoğunluğa göre az miktarda da olsa vardır. Öğretmenler genellikle 9.sınıfta sizlere yüksek sözlü girebilir sınavlarına rağmen. Ancak 9. sınıftan sonra tüm işler değişir. Sınav notunuz neyse ona göre sözlü notu alırsınız. 9. sınıfta verilen sözlü notları size bir hoşgeldin hediyesidir. Notlarınız yüksek değil ve derslere katılımınız çok yoksa bunun devamını beklemeyin :)

Arkadaş ortamına ve üst sınıflara gelecek olursak, ilk olarak kendi sınıfınızla tanışın ve arkadaşlıklar kurun daha sonra sizinle aynı yaşta olan diğer şubelerdeki 9. sınıflarla tanışabilirsiniz. Unutmayın ki sizden üst sınıflarla takılmak bir süre sonra sizi boşluğa sürükler. Onlar mezun olup gider ancak siz sınıf arkadaşlarınızın arasında yalnız kalırsınız ve onlar sizi tanımadan ön yargı ile yaklaşır ve sizinle tanışmak, arkadaşlık kurmak istemeyebilir. Bu yüzden üst sınıflarla çok arkadaşlık kurmak yerine kendi sınıfınızdan 4-5 kişilik bir arkadaş grubu oluşturmak sizlere lisedeki eğitim sürecinizde kolaylık sağlayabilir. Unutmayın ki fazla olan her şey lise hayatınızı zindana çevirecektir. Ders çalışmak, arkadaşlarla takılmak, öğretmenlere yakın olmak gibi kötü ve iyi şeylerin fazlası her zaman size zarar verecektir. Her şeyi kararında yaşamak ve kendinizi çok ön planda tutmadan geçirmek sizin için en iyi lise tecrübesi olacaktır. 

Dersler hakkında ise sayısal düşünen öğrenciler için örnek vereyim.  Matematik - Fizik - Biyoloji - Kimya derslerini 9 ve 10. sınıfta mutlaka takip edin ve çalışın yoksa 11 ve 12. sınıfta üniversite sınavı bilinciniz oluştuğunda 1-0 yenik başlarsınız sınav sürecine :( Yukarıda anlattıklarım sadece basit kalıplar ve genellemelerden ibaret eğer detaylı sorularınız varsa yorum olarak mutlaka sorunuz. Cevaplamaktan çekinmeyiz. Daha da uzatmadan ALTIN ÖĞÜTLERE hemen geçelim..

1- 9. ve 10. sınıfta okuyabildiğiniz kadar kitap okuyun. Özellikle kapalı metinleri daha da çok barındıran felsefi yazılar okumanız sizin için daha da iyi olacaktır. Çünkü paragraf ve problem çözerken sizlere en büyük katkıyı okuduğunuz kitaplar sağlayacaktır. Kendi ilgi alanınıza dair kitaplar da okuyabilirsiniz ancak felsefeyi ihmal etmemenizi öneririm. Ayrıca ufaktan paragraf ve problem kitapları edinip kendinize altayapı oluşturabilirsiniz.

2- 9.-10. ve 11. sınıflarda ortalamanızı ve notlarınızı yüksek tutmaya çalışın. Zaten 12. sınıfta çoğu öğretmen ve okul idaresi sizlere yüksek notları kolaylıkla verecektir. Ancak 9-10 ve 11. sınıfta notlarınız düşük olursa diploma puanınız düşük gelecektir ve 12. sınıfta kendinizi kötü hissedip hedeflerime ulaşmam için diploma puanım engel oluyor bataklığına düşersiniz. İdeal olarak diploma notu hedefiniz 90 ve üzeri olsun her zaman yoksa YKS yerleştirmede sizlere çok gerilere atabilir ve hayal kırıklığına uğrayıp 1 sene daha kaybedebilirsiniz.


3- Genellikle akademik öğütler verdik ancak en dikkat edilmesi gereken bir öğüt de şudur : Asla kavgacı olmayın her zaman yapıcı olun. İnsanlarla çok muhattap olup yüz göz olmayın. Havalı görünmeye ve diğer insanlara üstten bakmayın. Neyseniz o olun yoksa 4 senelik lise hayatınız tiyatro sahnesinde geçer :)

4- Üst sınıflardaki insanlarla çok muhattap olmayın genellikle yaşıtlarınızla takılın çünkü okulda ne kadar kötü alışkanlık sahibi ve disiplin suçu işleyen kişiler varsa genellikle 12. sınıfım özgüveniyle yapan kişilerdir. Bunlarla takılmak sizleri bu suçu işlemiş kadar kötü bir izlenime sebep olur. Siz 4 yıl daha okuldasınız ancak 12. sınıf ve sene sonu okuldan gidecek. Bu yüzden kesinlikle uzak durulması gereken tipler 12. sınıflardır.

5- Son olarak hocalar hakkında bir şey belirtmek isterim. Kötü hoca illa ki denk gelecek ve sizler o dersi anlamayacaksınız. Kötü hoca olarak da belirtmeyelim daha doğrusu size dersi geçmeyen öğretmen diyelim. Bu hocaların derslerini okulda dinlemeden önce evde kendiniz YouTube'de dinleyin ve okula öyle gidin bir süre sonra fark edersiniz ki en sevmediğiniz derse bile katılım sağlıyorsunuz.

BONUS olarak da söylemek istediğim şey ise lütfen okuldaki dersten önce evde kendiniz bir hazırlık yapın ve öyle gidin ufak tefek bir bilginiz olsa bile sizi öne geçirecektir ve derse daha iyi odaklanmanızı sağlar. Eğer bir derse çalışmadan gidip anlamaz ve dalarsanız hoca fark eder ve kötü bir izlenim oluşur. Bu hocanın algısını yıkmak size 4 seneden daha uzun bir süreye maal olur :/ Ayrıca derste parmak kaldırmak ve soru sormak sanıldığı kadar kötü değil aslında daha iyi bir şeydir. Saçma salak öne çıkmak için değil de gerçekten anlamadığınız yer olursa hocalar tekrar anlatmaktan ve sorunuzu cevaplamaktan asla gücenmezler çünkü onların işi bu ve bu işten para kazanıyorlar. (istisnaların Allah belasını versin ki onlar eğitimci değil maaş için okula gelen hocalardır)

Unutmayın ki siz liseye güzel arkadaşlıklar, deneyimli hocalardan eğitim almaya gidiyorsunuz. Olmak istediğiniz meslek ve üniversitede %20lik bir paya sahip olan okul ve ortamıdır. Ancak geri kalan %80lik dilim tamamen sizin azminizle gerçekleşecektir. Tüm yeni liselilere ve lise adaylarına hayatlarında başarılar dilerim.

Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir. 

-Albert Einstein

Eğitim, meyvenin kendisi değil, bilgi ağacından meyve toplamaya yarayan bir merdivendir. 

-Bernard Shaw

Eğitimin gerçek tek amacı, insanı sürekli sorular sorar bir durumda tutmaktır. 

-Bishop Creighton

Bu sözler gibi sizler de kendinize referans kişilikler ve sözlerle hayatınızı yönetmenizi kolaylaştırabilirsiniz.

YAZIMIZ HAKKINDA GÖRÜŞ-İSTEK-ŞİKAYET-SORU VARSA MUTLAKA YORUM OLARAK YAZINIZ. CEVAPLAMAK İSTERİZ. 

Instagram : @mutlakblog

-

-

etiketler:

Bu yazımızda :

lise, lgs2020, lgs, liseye geçiş sınavı, eğitim, ilköğretim, lgs2021, üniversite sınavı, yks2021, yks, ösym, liseye geçenlere öğütler, lise hakkında bilgiler, 9.sınıf, liseye yeni geçenler, lise nasıl, gibi sorulara cevap aradık ve tüm detayları sizlerle paylaştık.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Okumanız İçin Önerdiğimiz Yazımız

Oturduğunuz Yerden Ek Gelir Elde Edin !