Üniversitelere Kayıt Nasıl Yapılır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları ile tercih yapan öğrenciler tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından kayıtların nasıl yapılacağına dair internette araştırmalar yapıyor. Bizler de bu öğrenciler için Üniversite Kayıt İşlemleri ile ilgili tüm detayları anlattığımız bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

KYK YURT, BURS,KREDİ adlı yazımıza gitmek için buraya tıklayınız.

ÖSYM'nin yayınladığı (hangi üniversite kaç kişi almış, tercih ettiğiniz bölüm kaç kişi almış, en çok ve en az kaç puanla öğrenci almış, kaç kişilik boş kontenjan kalmış gibi birçok veriye ulaşmak için BURAYA tıklayınız. 

UZAKTAN EĞİTİM İÇİN LEPTOP VE TABLET ÖNERİLERİ İÇİN BURAYA tıklayınız. Her bütçeye uygun cihazları sizler için araştırdık!


Üniversitelere kayıt için öncelikle sonuç listenizden kazandığınız üniversiteyi, fakülteyi ve bölümü öğrenin. Üniversitenin web sitesini ziyaret edin ve orada yeni öğrenciler için mutlaka yazılmış bir yazı olacaktır. Eğer yoksa üniversitenin sosyal medya hesaplarını, üniversitenizin rektörünün twitter hesabını ziyaret edebilirsiniz. Burada edindiğiniz bilgiler sizlere yol gösterecektir.

Birçok üniversite yeni öğrencilerini bilgilendirmek için yazılar yazıyor ancak bazıları açıklayıcı olmuyor ve öğrencilerin kafasında hala soru işaretleri kalabiliyor. Bu yüzden yazımızı sonuna kadar okumaya özen gösteriniz.

Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

Üniversite kayıtları e-devlet (online-e-kayıt) üzerinden online yapmak isteyenler için 29 Ağustos'ta başlayacak ve 6 Eylül Pazar günü 23.59'a kadar devam edecektir.

Üniversiteye şahsen gidip kayıt olacaklar için ise 31 Ağustos'ta başlayacak ve 5 Eylül C.tesi 17.00'de bitecektir.

YÖK'ten gelen son güncel açıklama :


E-kayıt mı Şahsen mi kayıt yapmam gerekiyor?

Bu sorunun cevabı genellikle e-kayıt olacaktır. Tabii ki bölüme ve üniversiteye göre değişiyor. Bazı üniversitelerin bazı bölümleri için e-kayıt yeterli olurken bazı bölümleri için şahsen kayıt gerekebiliyor. Örneğin; Havacılık Yönetimi bölümünü kazanan öğrenciler şahsen gerekli belgelerle gidip kayıt olmaktalar. Yani onlar e-kayıt yapamıyor. Sizin bölümünüz için geçerli olan kayıt sistemini ise üniversitenizin web sitesindeki bilgi yazısından veya öğrenci işleri biriminin telefon numarasını arayarak, öğrenci işlerine e-posta atarak öğrenebilirsiniz.

Eğer bölümünüz e-kayıt sistemini kullanıyorsa isterseniz e-kayıt yaptırmayıp şahsen de üniversite kaydı yaptırabilirsiniz. Tamamen size kalmış.

E-kayıt yaparken hangi belgeler gerekiyor?

E-kayıt yapmak için e-devlet sahibi olmanız yeterlidir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa size yakın PTT şubelerinden 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz. E-devlet üzerinden kayıt olurken herhangi bir belge sizden talep edilmemektedir. Kayıt süreci oldukça basittir. Detaylı bilgiyi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversite E-kayıt kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Bu kılavuzda detaylı ve resimli bir şekilde adım adım anlatılmıştır.

E-devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-devlet şifresi almak için size yakın bir PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Şubeye gittiğinizde sıra size geldiğinde E-devlet almak istediğinizi söylüyorsunuz ve sizden kimlik ve cep telefonu numaranızı istiyorlar. Daha sonra telefonunuza şifre gönderiyorlar ve sizden 2TL ücret talep ediyorlar. İşlem yaklaşık 2-3 dakika sürmektedir.

E-devlet almak şart mıdır?

Evet. Eğer şahsen kayıt yaptırcak olsanız bile KYK yurt, KYK burs işlemleri ve üniversite hayatınızdaki işlemler için sizlere çok lazım olacaktır. Mutlaka almanız gerekiyor.

Kayıt yaptırmazsam ne olur?

Eğer üniversite kazandıysanız ve kayıt yaptırmazsanız üniversiteye gidemezsiniz. Ek-tercih sürecinde sizin yerinize başka bir öğrenci tercih ederek yerleşebilir. Ayrıca 2020'de kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırmayıp 2021'de tekrar sınava girerseniz diploma puanınız kırılır ve sınavda size dezavantaj sağlar. Ancak 2022 yılında gireceğiniz sınavda diploma puanınız tekrar olduğu gibi kullanılabilir.


Üniversite sınavına hazırlanıp, sınava giren veya giremeyen, başarılı sonuç alan veya alamayan, üniversiteli olmuş veya olamamış tüm öğrencilere hayatlarında başarılar dileriz. Unutmayalım ki üniversite sadece bir basamaktır. Sizi zirveye taşıyacak olan sizin okuduğunuz bölüme bağlılığınız ve azminizdir. 

Sınava bir sene daha hazırlanacak olan arkadaşlar için ise kitap alışverişi yapmadan önce 'İnternette Güvenilir Kitap Alışverişi [Kitapseç-Kitapyurdu-Kitapaktif] - Ucuz Kırtasiye Alışverişi' adlı yazımızı okumalarını öneririz. 


etiketler:

üniversite e kayıt nasıl yapılır, üniversite burs başvuruları, kyk başvuru, universite kayitlari nasil olacak, üniversite kayıtları ne zaman başlayacak, üniversite kayıtları ne zaman başlayacak, üniversite kayıtları online mı olacak 2020




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Okumanız İçin Önerdiğimiz Yazımız

Oturduğunuz Yerden Ek Gelir Elde Edin !